Noticias da Mesa

As empresas de Abertos ao Galego.- Granxa O Cancelo: leite pasterizado e xeados artesáns

A semana pasada incorporouse a Abertos ao Galego unha nova empresa: Granxa O Cancelo, unha granxa situada no Concello de Miño que produce leite e xeados artesáns.

A Mesa mantén a súa actividade grazas ás socias e socios.
Colabora connosco asociándote

A Granxa O Cancelo (www.facebook.com/granxaocancelo) é un dos proxectos da Cooperativa Agraria Provincial da Coruña (CAP Coruña, www.capcoruna.com). O proxecto retoma en 2009 unha granxa abandonada en Bemantes, Miño, co obxectivo de traballar a prol do sector lácteo, producindo leite de calidade e conectando a produtoras e produtores  coas consumidoras e consumidores do xeito máis directo posíbel. 

Esta semana, Abertos ao Galego estivo de visita na Granxa O Cancelo para coñecer a súa forma de traballar e os seus produtos. Ademais de mostrarnos as súas instalacións, explicáronnos que utilizan técnicas de produción que  permiten obter os mellores rendementos garantindo un uso responsábel e sostíbel dos recursos, o benestar das vacas e as boas condicións de traballo para as persoas. 

 

A Granxa está situada no Cancelo, no concello de Miño. Teñen 95 vacas, que son alimentadas con forraxes producidos principalmente nas terras que rodean a granxa, complementados con cereais que mercan en empresas galegas. Despois de muxir, o leite é pasteurizado e almacenado en recipientes especiais. Unha parte do leite véndena á industria, mais reservan unha parte para a venda directa. 

 

O leite que comercializan directamente distribúese por transporte refrixerado ás máquinas expendedoras que teñen en distintas vilas da comarca, mais tamén o levan embotellado a cafetarías, restaurantes e pequenas tendas.

 

Ademais do leite, desde 2011 a Granxa O Cancelo elabora tamén os seus xeados artesáns. O ingrediente principal destes xeados é o leite recén muxido na propia granxa, ao que engaden ingredientes de produtores maioritariamente galegos. Algúns dos seus sabores son o de amorodos, o de turrón, o de chocolate ou o de licor café. Para elaborar os xeados contan con licor café de Adegas Coto de Gomariz, kiwis de Kiwi Atlántico, castañas de Caurelor ou froitas de Gueixade.  

 

Os produtos que vende a Granxa O Cancelo están etiquetados integramente en galego, ademais de que é a lingua na que se desenvolven as relacións laborais e toda a documentación interna e externa da empresa. A elección da lingua, segundo nos comentaron Pura e Bri, foi unha cuestión obvia, pois o galego é a lingua habitual neste sector, ademais da lingua da maior parte dos traballadores e traballadoras da Granxa. 

 

Deixámosvos os puntos de venda do leite fresco: http://capcoruna.com/leite/ e dos xeados artesáns http://capcoruna.com/xeados/ e recomendámosvos que os probedes!

A Mesa mantén a súa actividade grazas ás socias e socios.
Colabora connosco asociándote

Nais e Pais polo Ensino en Galego

Colectivo constituído por un grupo de persoas preocupadas pola inexistencia de oferta educativa en galego e polo escaso valor social que segue a ter a nosa lingua. Saber máis

Ler máis
Observatorio de Dereitos Lingüísticos

Membros da xudicatura, da avogacía, sociolingüístas, docentes universitarios e profesionais do Dereito, sensibilizados co a lingua galega. Saber máis

Ler máis
Fundación Vía Galego

Fomentar o intercambio cultural cos outros territorios pertencentes ao sistema linguístico galego-portugués. Saber máis

Ler máis